(Persbericht) PERSBERICHT

28 april: Groninger Clio Congres 2011 over actuele energievraagstukken
Datum van uitgifte: 14-04-´11

Op donderdag 28 april 2011 vindt het jaarlijkse Clio Congres plaats. Deze dag staat geheel in het teken van het thema: Power. Energy Sources: Fuel for Conflict? Dit congres wordt georganiseerd door Clio, de studievereniging van de studie Internationale Betrekkingen Internationale Organistaties. Gedurende de dag zijn er in Groningen verschillende sprekers te beluisteren en diverse workshops te volgen. Dit alles vindt plaats in het centrum van Groningen, in de Martinikerk en het naastgelegen Provinciehuis.

Het congres wordt gehouden om een verdiepende en verhelderende blik op de internationale vraagstukken te geven. Dit jaar is er verdieping ten aanzien van de energievraagstukken en de invloeden van de recente ontwikkelingen in onder andere het Midden Oosten en Japan.

Terwijl er onrust heerst in het Midden-Oosten, de olieprijzen recordhoogtes halen en de discussie over kernenergie weer oplaait komen de energievraagstukken meer en meer onder de aandacht. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de vraag naar energie in de toekomst tot grote conflicten zal leiden. Hoe zien we de toekomst? Stappen we massaal over op duurzame en groene energiebronnen of behouden we het vertrouwen in kernenergie? Blijken we echt afhankelijk te zijn van ´energierijke‘˜ landen en hebben zij dus de macht in handen? Deze, en nog veel andere vragen, worden behandeld tijdens het Clio Congres 2011.

Om een verdiepende kijk te geven op het de energievraagstukken zijn er verschillende workshops georganiseerd. Er is een Energy Class, gegeven door Noà© van Hulst en een Masterclass, verzorgt door Europarlementariër Bas Eickhout. Naast deze workshops zijn er nog een zestal andere workshops, onder andere door Gasterra en Amnesty International.

Onder de sprekers zijn er verschillende grootmachten uit de internationale energiewereld. Uit Saoedi-Arabië komt de secretaris-generaal van het International Energy Forum, Noà© van Hulst. Ook de Chinese ambassadeur in Nederland, H.E. dhr. Zhang Jun, spreekt op het Congres Daarnaast zijn ook Coby van der Linde, Directeur van het Clingendael Internationaal Energie Programma en Diederik Samsom, lid van de Tweede Kamer, aanwezig. Deze sprekers vertellen niet alleen hun eigen verhaal maar gaan ook in debat met de andere sprekers en het publiek.

Inschrijven is mogelijk tot en met 27 april via www.congres.clio.nl.