(Persbericht) PERSBERICHT
Woensdag 21 december 2011

Andrà© Kuipers gaat Nederlandse lichtvervuiling fotograferen

Op 21 december 2011 vertrekt Andrà© Kuipers met twee collega‘˜s voor een half jaar naar het International Space Station (ISS). In samenwerking met Platform Lichthinder doet hij onderzoek naar de hoeveelheid licht dat Nederland ´s nachts uitstraalt. Vanuit het ISS gaat Kuipers foto‘˜s maken om de lichtvervuiling in kaart te brengen.

Naast zijn vaste werkzaamheden aan boord van het ISS gaat Andrà© Kuipers foto‘˜s maken van de nachtzijde van onze planeet. De camera zal daarbij ook op Nederland worden gericht. ´s Nachts ziet de aarde vanuit de ruimte eruit als een bol met gele vlekken: de steden in vooral de rijkere gebieden, waaronder Nederland. Kuipers kan dit licht goed waarnemen en zal het fotograferen vanuit het ruimtestation.

Voor het onderzoek naar omhoog gestraald licht, maakt Kuipers gebruik van een nieuw soort statief, de Nightpod. Hij is de eerste die ermee gaat werken. Het statief moet de astronauten in staat stellen langer te belichten waardoor betere beelden kunnen worden gemaakt.

Tijdens de vlucht zal er intensief contact zijn met Platform Lichthinder om te zorgen dat er foto‘˜s kunnen worden gemaakt tijdens vooral heldere nachten. De resultaten geven het platform een unieke mogelijkheid om rekenwerk te verrichten aan het opgaand licht vanaf de aarde.

Vereniging Platform Lichthinder staat voor het behoud van duisternis als een kwaliteit van onze leefomgeving en is pleitbezorger van de schoonheid van de nacht. De donkere nacht biedt rust en stilte en vormt een belangrijk tegenwicht van onze voortrazende 24-uurs economie.

De foto's van Andrà© Kuipers en de resultaten van het onderzoek zullen worden gepubliceerd op de website Project Nachtwacht: www.projectnachtwacht.nl

Meer informatie over lichtvervuiling is te vinden op de website van Platform Lichthinder: www.platformlichthinder.nl

--------
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over het project kunt u terecht bij Wim Schmidt (voorzitter Platform Lichthinder), telefoon: 06-23298136.

Platform Lichthinder
[email protected]
www.platformlichthinder.nl