(Persbericht) Ruim 150 bewoners van Fortuna, Claudius, Tiberius en Keizerplein vieren op zaterdag 24 september een buurtfeest genaamd FIRL, dat staat voor Fortuna In Real Life. Want hoewel een klein aantal Fortunezen al maanden lang online contact onderhouden (her)kent het merendeel van de bewoners in deze nieuwbouwwijk elkaar nog niet of nauwelijks. En om een nog fijnere woonomgeving te krijgen moet daar nu maar eens verandering in komen! Nationale Burendag 2011 is hier een uitstekende gelegenheid voor.

Onnozel
De woningen in dit gedeelte van de Westeraam zijn zo‘˜n 3,5 jaar geleden opgeleverd en sindsdien bewoond. De laatste zijstraat is onlangs verhard, de eerste woningen zijn alweer van eigenaar verwisseld en er zijn ondertussen veel kindertjes geboren. Kortom: iedereen is druk met zijn of haar eigen leventje, gezin en werk. Toen Ita Pronk in mei besloot lid te worden van Dynamictennis Overbetuwe bleek dat zij en haar overbuurvrouw elkaar bij de training niet herkenden als buren. à¢â‚¬Å“Toen ik na zo‘˜n drie weken aan Truus vroeg waar ze woonde, antwoordde ze dat ze schuin tegenover mij woont. Nou, op zo‘˜n moment kun je wel door de grond zakken!à¢â‚¬Å“ lacht Ita. ´s Avonds twitterde ze over dit onnozele voorval en à©à©n van haar Tweeps (vrienden op Twitter) opperde dat het wellicht tijd werd voor een straatfeest. Een aantal twitterende Fortunezen haakten hier op in en het thema voor het feest stond direct vast: van ´online‘˜ naar ´in real life‘˜ contact!

Burendag-subsidie
De organisatie van het buurtfeest FIRL is inmiddels verdeeld over 6 personen. Afgelopen maanden kwamen zij regelmatig bij elkaar om de plannen verder uit te werken en de taken te verdelen. Doelstelling was deelname aan het feest zo laagdrempelig mogelijk te maken zodat iedereen mee kan doen: het liefst all-inclusive en met veel kinderattracties voor een bescheiden bijdrage. Nathalie Peters ontdekte dat het Oranjefonds en Douwe Egberts een ´burendag-subsidie‘˜ ter beschikking stellen als het buurtfeest op of omstreeks 24 september 2011 wordt gehouden. à¢â‚¬Å“Die subsidie is natuurlijk heel erg welkom want zo‘˜n feest brengt de nodige kosten met zich meeà¢â‚¬ aldus Nathalie. Bij de aanvraag van de subsidie bleek dat er sprake moet zijn van ´meer dan alleen gezellig samenzijn‘˜; er moet een actief element in zitten. Natalie Troost kwam met het idee om ter kennismaking een ´petje-op-petje-af-spel‘˜ te spelen. à¢â‚¬Å“Zo leren de buren elkaar op een interactieve en ludieke wijze beter kennenà¢â‚¬ vertelt Natalie.

Rad van Fortuna
Tijdens het buurtfeest staan er naast de schommels en glijbanen onder meer twee springkussens, een 4-op-1-rij-spel en een bibberspiraal klaar voor de deelnemende kinderen. De middag en avond worden met grote dank aan buurman Marcel muzikaal ondersteund waarbij ook tijd is ingepland voor een heuse kinderdisco. Een andere wens van de organisatie was een Rad van Fortuin (voor de gelegenheid omgedoopt tot Rad van Fortuna) met een uitgebreid prijzenpakket te kunnen presenteren. Via de website www.fortuna-elst.nl werden de bewoners opgeroepen thuis en bij de werkgever te zoeken naar leuke en bruikbare prijsjes. Daarnaast heeft met name Mariska Delhez bij veel Elsterse winkels aangeklopt met de vraag of zij met een leuk cadeautje wilden bijdragen. à¢â‚¬Å“En het resultaat mag er zijn!à¢â‚¬ glundert Mariska, à¢â‚¬Å“Ongelooflijk hoe spontaan en gul vele ondernemers in Elst zijn!à¢â‚¬

Nat en technisch
Behalve eten van de barbecue wordt er op een buurtfeest natuurlijk ook gedronken. De natte en technische aspecten hiervan liggen -heel clichà©- in handen van de twee mannelijke organisatoren Joey Bouwman en Renà© Weimar. Joey sprak met een lokale supermarkt af dat alle frisdrank, sap, bier en wijn gedurende het feest in etappes en naar behoefte afgehaald kan worden. Joey: à¢â‚¬Å“We mogen gebruik maken van hun koelcellen zodat alle drank gekoeld geserveerd kan worden; dat scheelt de spreekwoordelijke slok op een borrel!à¢â‚¬. Rene vult aan: à¢â‚¬Å“Het is, zeker met zo‘˜n grote groep, behoorlijk lastig inschatten wat en hoeveel er precies gedronken gaat worden. Maar ik ben ervan overtuigd dat we ook dit ´probleem‘˜ goed opgelost hebben!à¢â‚¬