(Persbericht) DAG VAN HET SCHAAP 2011
50 rassen, gratis lamsvlees proeven, NK border collies en nog veel meer...

Meemaken hoe snel en netjes een schaapscheerder een schaap kan scheren? Zien hoe behendig een Border Collie schapen over een parcours met hindernissen tot op de centimeter weet te brengen waar de handler ze wil hebben? Het kleinste schaap ter wereld zien? Het beste wolschaap? De oer-Hollandse Texelaar? Schapen met rode koppen, met blauwe koppen, met en zonder hoorns?

Het kan allemaal 18 juni in Ermelo. Op die zaterdag vindt het grootse nationale evenement Dag van het Schaap 2011 plaats. Werkelijk alles op het gebied van de schapenhouderij is er te zien.

De Nederlandse schapenhouderij is uiterst divers. Veel liefhebberij, mensen die het leuk vinden een koppeltje schapen bij huis te hebben. Maar er zijn ook commerciële veehouders die hun brood verdienen met schapen. En natuurlijk is er de traditionele herder die niets anders doet dan zorgen dat zijn schapen natuur onderhouden. In tal van steden zijn schaapskuddes een vertrouwd beeld in stadsparken en natuurterreinen.
De Dag van het Schaap biedt daarom voor elk wat wils, ruim 4000 (!) bezoekers in 2009 kunnen dit bevestigen.
Tientallen schapenrassen (de vorige editie in 2009 telde er vijftig!) zijn er van heel dichtbij te zien. Beroepsscheerders strijden om het Nederlands kampioenschap schapen scheren. De Border Collie Club Nederland organiseert er het Nederlands kampioenschap schapen drijven met Border Collies, met de 25 beste ´handlers‘˜ in actie.
Fokkers van verschillende schapenrassen laten hun favoriete dieren onderwerpen aan het oordeel van deskundige juryleden.
Schaapherders uit verschillende Europese landen komen tijdens deze Dag van het Schaap voor het eerst bij elkaar om kennis uit te wisselen en te discussiëren over Europese regels.
Er zijn demonstraties van werkzaamheden die bij schapen nodig zijn. Over actuele zaken zijn inleidingen. Het mooiste schaap van Nederland wordt uitgekozen. Er is een compleet wolplein waar interactieve workshops wolspinnen en wol vilten plaatsvinden. Kunstwerken met schapen worden geëxposeerd. En uiteraard ontbreekt lamsvlees niet! Dit keer zelfs gratis lamsvlees proeven.
Het is verbazingwekkend wat de Nederlandse schapenhouderij allemaal te bieden heeft.
De Dag van het Schaap 2011 vindt plaats op het terrein van de KNHS in Ermelo, gelegen aan de Provinciale Weg N302 tussen Harderwijk en de snelweg A1. De openingstijden zijn van 9:00 tot 16:30 uur. Entree kost zeven euro, kinderen tot en met twaalf jaar drie euro. Parkeren is gratis.
Meer informatie is te vinden op www.dagvanhetschaap.nl
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.

Meer informatie over de Dag van het Schaap 2011:
www.dagvanhetschaap.nl
Marcel Bourgonje 06-51826757 of [email protected]

Er zijn foto‘˜s van de Dag van het Schaap 2009 voor publicatie beschikbaar.