(Persbericht) Groter en efficiënter magazijn, mede ingericht door BITO,
verhoogt de concurrentiekracht van de leden van Quantore

Met een vijftal jaar voorbereiding achter de rug, is de oplevering van het nieuwe gebouw van inkooporganisatie Quantore eindelijk in zicht. Het nieuwbouwmagazijn, dat voor het eind van 2009 zal worden opgeleverd, is voor wat de magazijnstellingen betreft, volledig ingericht door BITO. De nieuwe inrichting levert capaciteitsstijging, kwaliteitsverbetering en kostenbesparingen op. BITO leverde niet alleen stellingen maar ook de nodige knowhow voor het volledige logistieke concept.

Behoefte aan gigantisch en efficiënt magazijn voor betere dienstverlening

Door de snelle groei van Quantore werden de magazijnen met een totaaloppervlakte van 10.000 m² in Beuningen te klein. Verdere uitbreiding was onmogelijk voor de grootste voorraadhoudende in- en verkooporganisatie voor de kantoorvakhandel in de Benelux. Bovendien werkte het logistieke centrum behoorlijk inefficiënt door de verschillende magazijnen. Heftrucks moesten regelmatig van het ene naar het andere magazijn rijden. Deze situatie werd onhoudbaar. Met het nieuwe gebouw komt een magazijnoppervlakte van ruim 20.000 m² ter beschikking. Vanuit het nieuwe pand met haar hypermoderne magazijn en hightech logistieke inrichting worden kantoorbenodigdheden, computersupplies, kleine machines en facilitaire artikelen verzonden naar meer dan 500 aangesloten Quantore leden.

Nieuwe mogelijkheden

In het logistieke centrum liggen vandaag ruim 15.000 producten klaar voor verzending naar de leden à³f rechtstreeks naar diens klanten. Jos Hansen: à¢â‚¬Å“Indien Quantore zijn marktleiderschap wil behouden, is een efficiënte inrichting met magazijnstellingen van ons logistiek centrum cruciaal. Het nieuwe pand biedt grote kansen om onze logistiek naar een nog hoger niveau te tillen. In het nieuwbouwmagazijn kunnen we dagelijks tot 35.000 orderregels verwerken, terwijl dat er nu 15.000 zijn. Voorzien van de laatste technologieën en inzichten kunnen we onze leden en hun klanten nog sneller en gemakkelijker van producten voorzien.à¢â‚¬ Quantore kan vanuit het nieuwe gebouw ook efficiënter de eindklanten van de leden rechtstreeks aanleveren binnen de 24 uur na bestelling. Deze verbeterde service betekent een grote meerwaarde voor de leden.

Keuze voor totaalleverancier van magazijnstellingen en kunststofbakken

Voor de inrichting van het nieuwe magazijn werden vijf jaar geleden verschillende grote spelers aangeschreven. In het voorlooptraject werden verschillende systemen uitgebreid getest. BITO was in een eerste fase louter geselecteerd als potentiële leverancier voor doorrolstellingen, maar bleek veel meer te bieden dan alleen magazijnstellingen. Quantore koos voor BITO Systems als leverancier voor diverse aankopen (stellingen, bakken, à¢â‚¬¦). Mark van den Heuvel licht deze keuze toe: à¢â‚¬Å“BITO heeft in het hele integratieproject een sleutelrol gespeeld. Het hele integratietraject is vertrokken vanuit een tekening en bij de invulling ervan heeft BITO steeds meegezocht naar de beste oplossingen in de filosofie van Quantore. BITO was daarbij zeer kritisch en eerlijk waardoor snel het vertrouwen groeide in het serviceniveau en productkennis van BITO.à¢â‚¬

Kwaliteit en flexibel maatwerk

Quantore was heel snel overtuigd van de kwaliteit van de producten van BITO. Intussen heeft BITO het nieuwe magazijn van Quantore volledig ingericht met diverse magazijnstellingen zoals doorrolstellingen voor stukgoederen en pallets, legbordstellingen, palletstellingen maar ook met kunststof bakken. Daarnaast installeerde BITO er een 25-tal step-overs en een 6-tal palletopzetplaatsen met kantelhek. In het magazijn loopt een rollenbaan tussen de magazijnstellingen door, die de bestellingen in kunststof bakken vervoert en in de juiste zones uitsluist. Op die manier kan op een efficiënte manier gepickt worden, wat zich voornamelijk vertaalt naar tijdwinst om de bestellingen klaar te maken. Mark van den Heuvel vindt ook de flexibiliteit van BITO een grote troef: à¢â‚¬Å“Door de specifieke brandveiligheidsnormen was het verplicht om de kunststof bakken meer waterdoorlatend dan normaal te maken. BITO leverde daarom een maatoplossing met bakken die de juiste hoeveelheid water kan doorlaten om aan de strenge veiligheidsnormen te voldoen. De aanpassingen die bij BITO gebeuren zijn doordacht, worden steeds degelijk getest. In de praktijk kunnen we hier alleen maar voordeel uit halen. Door BITO als partner te nemen, kwamen we tot een systeem dat jaren kan meedraaien. Bovendien blijft BITO steeds kritisch nadenken over hoe we het systeem in de toekomst nog verder kunnen optimaliseren.à¢â‚¬

Doorrolstellingen zijn efficiënte en ergonomische magazijnstellingen

De betrokkenheid van het personeel is voor Quantore uitermate belangrijk. De medewerkers krijgen regelmatig interne opleidingen en worden goed op de hoogte gebracht van de voortgang van het project. Voor Quantore is het zeer belangrijk dat de medewerkers die er dagelijks werken, zich comfortabel voelen en op een gemakkelijke manier kunnen picken.
Daarom hebben magazijnmedewerkers eerst alles mogen uittesten in de proefopstellingen van BITO vooraleer de implementatie effectief van start ging. Bij deze tests bleek de configuratie van de doorrolstellingen van BITO het meest efficiënt op vlak van ergonomie. Liggerhoogte en helling van de doorrolstellingen werden optimaal geconfigureerd, waardoor de pickers de producten makkelijk uit de stellingen kunnen nemen. Door deze verbeterde ergonomie worden zowel de snelheid van het picken als de productiviteit geoptimaliseerd.

Visitekaartje Quantore

Carl Ronsse, General Manager BITO Benelux: à¢â‚¬Å“BITO heeft al heel wat nieuwbouwmagazijnen ingericht, maar dit project was toch zeer uniek. Niet alleen qua omvang was dit een uniek project, ook de enorme betrokkenheid van de magazijnmedewerkers die voor iedere fase werden geconsulteerd is à©cht uitzonderlijk. Quantore heeft niet alleen naar zijn mensen geluisterd, maar ook duidelijk naar de markt. Een nieuw gebouw inrichten met magazijnstellingen is een zeer grote stap voor een bedrijf en daar heeft Quantore samen met BITO veel tijd in geïnvesteerd. Het resultaat mag dan ook gezien worden.à¢â‚¬