Dierenbescherming start actie tegen leed vleeskippen



Op 12 december vindt in Maastricht de aftrap plaats van een landelijke
actie tegen het leed van vleeskippen. De actie is georganiseerd door de
Dierenbescherming, die niet alleen hevige kritiek heeft op de manier
waarop de vele miljoenen vleeskippen in ons land worden gehouden, maar
ook op de fastfood-cultuur waarin dit past.

 
Als aftrap van de actie is er op het Onze Lieve Vrouweplein te
Maastricht een reusachtig vleeskuiken van vier meter hoog te zien. Ook
kan het publiek genieten van vegetarische 'kip'-snacks, worden er
actieballonnen uitgedeeld en kan men zich in een uitgebreide
informatiestand laten voorlichten over de vleeskuikenhouderij.  
 
Fastfood  
De Dierenbescherming richt zich met deze actie goeddeels op de
fastfood-sector. Denk aan ketens als Kentucky Fried Chicken, McDonalds,
Burger King en de FEBO. Deze sector belichaamt immers de cultuur van
snel, sneller, snelst waar de absurd snel groeiende vleeskip bij
uitstek de dupe van is. Deze kip, die bij de slacht eigenlijk nog maar
een kuiken van zes weken oud is, groeit zo snel dat hij allerlei
lichamelijke gebreken vertoont. Zo zijn er kuikens die letterlijk
doodgroeien en van het ene op het andere moment in de stal omvallen.
Ook lijden veel dieren aan buikzucht, een zeer pijnlijke en dodelijke
aandoening in de buikholte. Verder kan driekwart van de kuikens niet
normaal lopen en heeft een derde ernstige pootproblemen, waardoor ze
moeilijk lopen en chronisch pijn lijden.   
 
Slow down!  
Onder het motto 'Fastfood? Slowdown!'heeft de Dierenbescherming een
protestkaarten- en e-cardactie op touw gezet om de fastfood-sector
ervan te overtuigen dat het Nederlandse publiek best iets langzamer,
gezonder en diervriendelijker wil. Zij worden aangespoord om ook
scharrel- of biologisch kippenvlees op het menu te zetten. Bij de start
van de actie in Maastricht is restaurant 't Kloaske aan het Onze Lieve
Vrouweplein zondagmiddag omgetoverd in een slow food restaurant.
Prominente Limburgers als gedeputeerde mevrouw Odile Wolfs, een
pluimveehouder en filiaalmanagers van fastfood-ketens krijgen daar een
'relax menu' aangeboden. In een ontspannen sfeer met muziek,
entertainment en een heuse stoelmassage genieten zij daar van een
biologische lunch. De lunch duurt van 12.00 tot circa 13.00 uur. Na de
lunch deelt Odile Wolfs een prijs uit aan de winnaars van de
tekenwedstrijd die op dit moment onder Limburgse kinderen wordt
gehouden.        

Bron: Dierenbescherming



Comments are closed.
%d bloggers liken dit: