(Persbericht) Op zaterdag 10 september wordt om 15:00 uur in Den Haag in het Theater aan het Spui de documentaire ´Schaduw van mijn Ziel‘˜ vertoond. De documentaire laat zien hoe twee Chinese Nederlanders, allebei kind van restauranthouders, invulling geven aan hun Chinese identiteit. De vertoning van de film is onderdeel van de viering van het Chinese Maanfeest en 100 jaar Chinezen in Nederland.

Filmmaakster Mariëtte Faber heeft een documentaire gemaakt die zich grotendeels afspeelt in de binnenstad van Den Haag. Centraal in het verhaal staan de nachtelijke Chinese filmvertoningen die de Kung Fu rage veroorzaakten die op zijn beurt, vanaf eind jaren ‘˜60, Nederland jarenlang in zijn greep hield.

Veel Haagse bioscopen van weleer zoals Roxy, Royal, Rex, Cineac en Asta, waren toen dà© ontmoetingsplaats voor de Chinese bevolking. Dit was ook de plek waar de in Nederland geboren kinderen van Chinese immigranten hun eerste beelden van China zagen. Su-Ying Tjin-Tsai en Yilan Yuen waren twee van die kinderen en zij vertellen in de film hun verhaal. Su-Ying: à¢â‚¬Å“We wisten hiervoor helemaal niets van China, we hadden er geen enkele associatie bij.à¢â‚¬

Su-Ying heeft zich tijdens haar leven ingezet voor het op de kaart zetten van de Chinezen als groep binnen de Nederlandse samenleving. Yilan is via haar fotografie op zoek naar hoe haar Chinese afkomst en familiebanden haar als individu hebben gevormd. Filmoperateur Laurens Kruis, die al op jonge leeftijd betrokken raakt bij de Chinese wereld en het nachtelijke Chinese filmcircuit van Den Haag, neemt in de film de rol in van lokale gids.
´Schaduw van mijn Ziel‘˜ zal later in het jaar bij Omroep West worden uitgezonden. De film is tot stand gekomen met de steun van Culturele Projecten Den Haag en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Zie voor meer informatie over de film de website www.schaduwvanmijnziel.com.