Op het politiebureau in Noord Holland Noord meldde zich een slachtoffer die via internet voor maar liefst 1200 euro kaarten had gekocht voor het WK voetballen. Inmiddels was zij tot het besef gekomen dat haar geld weg was en dat zij naar haar kaartjes kon fluiten. Internetfraude: volgens de politie een toenemend probleem.

Stel: u wilt een mobieltje kopen. U gaat naar de belwinkel in een voor u onbekende stad, kiest een mooi model uit en meldt zich bij de kassa om te betalen. Helaas is het telefoontje net uitverkocht. U mag wel alvast betalen, zodra de telefoon binnen komt krijgt u bericht. Een bonnetje is niet nodig, we vertrouwen elkaar toch? Vergezocht? Toch is dit precies wat er gebeurt bij een van de meest voorkomende vormen van internetfraude. Mensen bezoeken een site met advertenties, zoeken iets moois uit en storten rustig een flinke som geld (gemiddeld schadebedrag: 150 euro) op een voor hen onbekende rekening: zonder kwitantie, zonder iets in handen te hebben. Meestal gaat het goed, soms ook niet.

Aangifte doen
Inmiddels konden er in een aantal gevallen een verdachte worden aangehouden. Bij de verhoren kwam naar voren dat zij voor aanmerkelijk meer zaken verantwoordelijk waren dan bij de politie waren gemeld. Veel gedupeerden durven geen aangifte te doen omdat zij zich schamen. Anderen gaan er (onterecht) van uit dat er toch niets aan te doen is of zelfs dat internetfraude niet strafbaar zou zijn. Juist om de daders te kunnen pakken is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk slachtoffers hier melding van doen.

Tips
Marktplaats.nl, in Nederland de grootste rubrieksadvertentiesite, stelt dat in verhouding tot het totale aantal transacties via internet, het aantal gevallen van oplichting gering is. Ook geeft Markplaats een aantal tips om veilig zaken te doen via internet:
-maak gebruik van beveiligde betalingssystemen zoals deze worden aangeboden op veilingsites,
-maak afspraken over de overdracht van te leveren goederen en betaal pas bij aflevering,
-maak gebruik van internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaad willenden) te achterhalen,
-handel bij advertentiesites zonder persoonsregistratie de koop en verkoop in persoon af (gelijk oversteken) en
-maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer.
 
bron:Politie Noord Holland Noord

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular