(Persbericht) Juryvoorzitter Ronald Plasterk heeft de nominaties voor de Lira Scenarioprijs 2011 bekendgemaakt.

De Lira Scenarioprijs vertegenwoordigt een geldbedrag van 15.000 euro en is de grootste scenarioprijs in het Nederlands taalgebied. In 2011 wordt de Lira Scenarioprijs uitgereikt aan de scenarist van het beste Nederlandse televisiedrama dat tussen 2007 en 2010 op de televisie werd uitgezonden. Dit jaar wordt de prijs voor de tiende maal uitgereikt.

De jury van de LIRA Scenarioprijs 2011 bestaat uit: Ronald Plasterk (voorzitter), Hanneke Groenteman, Ivo van Hove, Geert Lageveen, en Cornald Maas. De bekendmaking van de prijswinnaar vindt plaats op donderdag 15 september 2011 om 16.00 uur in het West-Indisch Huis te Amsterdam.

De nominaties:
Tamara Bos en Mieke de Jong, voor Annie M.G. (2009, Vara/NTR)

In deze zevendelige serie volgen we de zeventigjarige Annie M.G. Schmidt. Het bestaan van deze ‘˜Annie op leeftijd‘˜, die nog dagelijks converseert met haar overleden man Dick, vormt het raamwerk van waaruit haar leven en werk middels uitstapjes in verleden en fantasie worden belicht. Zang, dans en humor vormen hierbij vaste onderdelen.

Pieter Bart Korthuis, Franky Ribbens en Elbe Stevens, voor Penoza (2010, KRO)
Penoza schetst een indringend beeld van de Nederlandse onderwereld waarin keuzes met betrekking tot familie en loyaliteit op het scherp van de snede worden gebracht.

Jacqueline Epskamp, voor De Fuik (2008, VPRO)
Deze Telefilm gaat over het gereformeerde gezin Groot, waarvan de vier dochters uit huis geplaatst dreigen te worden. De vader raakt in paniek en besluit met zijn gezin te vluchten. In het nauw gedreven tiranniseert hij zijn gezin steeds meer. Een angstige en beklemmende film, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Website: Meer informatie is te vinden op www.lirascenarioprijs.nl

Stichting Lira
Lira is de auteursrechtorganisatie en belangenbehartiger voor schrijvers en vertalers. Lira zet zich in om de positie van auteurs in Nederland structureel te verbeteren. Naast de Lira scenarioprijs maakt Lira ook de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste oorspronkelijke jeugdboek, de Jan Hanlo Essayprijs en De Gouden Strop voor het beste spannende boek mogelijk. Voor meer informatie: www.lira.nl.