Waar in Spanje en Italië economische onrust heerst, heeft de gemiddelde Nederlander het nog relatief goed. De meeste mensen hebben nog werk en voor anderen zijn er nog voldoende financiële mogelijkheden om te kunnen leven.

Toch lijkt het erop dat een Europese lange termijn crisis onoverkomelijk is. In Nederland is er nog voldoende sociale en economische zekerheid. Omdat vertrouwen de basis is voor de Nederlandse economie, kan wantrouwen tot dezelfde taferelen leiden als in Spanje. De altijd heersende gedachte dat Nederland economisch vooruitstrevend is, kan in korte tijd weg zijn.

Ondanks de grote successen zoals de gisteren opgeleverde tweede maasvlakte. Bleek zelfs daar dat
efficiënte bezetting van een dergelijk groot havengebied op dit moment ver weg lijkt te zijn. Ondanks daling in goederentransport, is er nog geen sprake van significante groei in 2011 en 2012.

Op de arbeidsmarkt is er sprake van minimalisatie van vaste contracten. De top van het bedrijfsleven heeft dus ook veel minder vertrouwen in een goede afloop. Dat in 2009 de crisis zou toeslaan wist onze top al veel eerder. Het bankenprobleem werd in Nederland al intern opgelost door de kleine spelers op asociale wijze te ruineren, doelend op de versnelde ondergang van DSB.

Het lijkt erop dat Nederland wordt voorbereid op een nog grotere economische crisis. Nederland staat bekend om goede techniek, kwaliteit en goede handelspartners. In het heden worden onze, in het verleden, goed draaiende ondernemingen massaal overgenomen door buitenlandse investeerders. Dit gebeurd momenteel ook in de voetbalwereld.

Het zijn voornamelijk rijke buitenlandse investeerders die aan het roer komen van onze Nederlandse bedrijven en voetbalclubs. Nederlandse burgers hopen al jaren op herstel van de huidige crisis. Het is echter een nieuwe situatie, wat alleen nog maar verder bergafwaarts dreigt te gaan.

Bron: een eigen bedrijf

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular