Kinderen kunnen niet vroeg genoeg met geld om leren gaan. Daarom is het van belang zo vroeg mogelijk een spaarrekening voor uw kind of kleinkind te openen waarop hij of zij zelf kan leren sparen.

Financiële opvoeding

Steeds vaker komen er jongvolwassenen in de problemen, omdat ze het ene krediet na het andere afsluiten. Dit begint al tijdens het studeren. Ze krijgen studiefinanciering, maar als het maandelijkse basisbedrag niet toereikend is lenen ze gewoon bij. Dat dit alles na de studie terugbetaald moet worden, wordt voor het gemak vaak vergeten. Bovendien komen jongeren voortdurend in aanraking met reclames voor het lenen van geld, waarin het wordt gepresenteerd als de normaalste zaak van de wereld. Wil je een nieuwe auto kopen? Dan sluit je een lening af.

We hebben allemaal ons zegje klaar over dit gedrag van ´de jeugd van tegenwoordig‘˜, maar dit gedrag komt natuurlijk wel voort uit de opvoeding van onze kids. Al van jongs af aan moeten kinderen leren van hun ouders hoe ze met geld om moeten gaan. Met andere woorden: een goede financiële opvoeding voorkomt schulden in te toekomst.

Zakgeld & kleedgeld

Hoe leer je kinderen nu met geld om te gaan? De manier is het geven van een vast bedrag per maand aan zakgeld en/of kleedgeld. Op deze manier leren ze van jongs af aan zelfstandig om te gaan met hun eigen geld. Hierbij is de vuistregel: wees consequent. Er is namelijk geen hardere leerschool dan op is op. Daarnaast is het van belang dat je duidelijke afspraken maakt over:

  • De hoogte van het kleedgeld/zakgeld
  • De periode dat hij of zij ermee moet doen
  • Wat er van het geld betaald moet worden

Je kunt al vroeg beginnen met het geven van zakgeld. Start met kleine bedragen, zoals 50 cent voor een kind van 5 om kleine dingen zoals speeltjes mee te kopen. Dit bedrag kan dan periodiek worden verhoogd. Op deze leeftijd beginnen kinderen het besef van geld te ontwikkelen en zijn ze in staat zorg te dragen voor een klein budget.

Rond hun 12e levensjaar beginnen kinderen een voorkeur voor kleding en stijl te ontwikkelen. Dit is dan ook de perfecte leeftijd om te starten met kleedgeld. Kleedgeld is een goed middel om kinderen te leren om voor een langere periode met een bedrag om te gaan. Het leert ze uitgaven te plannen en het helpt ze prijsbewust te worden.

Leren sparen

Een belangrijk onderdeel van financiële opvoeding is het leren sparen. Dat moeten kinderen als ze later groot zijn immers ook kunnen voor incidentele uitgaven en dergelijke. Om te leren sparen kun je een spaarrekening voor je kind openen. Al bij het geven van het eerste zakgeld kun je kinderen leren sparen door een concreet en haalbaar spaardoel vast te stellen. Dit moet natuurlijk iets zijn dat je kind dolgraag wil hebben. Zo leer je kinderen financieel plannen en als ze uiteindelijk oud genoeg zijn voor hun eerste baantje kunnen ze dit alles in praktijk brengen voor hun zelf verdiende geld.