(Persbericht) BeestenBende een succes: eigen buurt een stuk schoner

Kinderen vinden opruimen zwerfafval cool

à¢â‚¬¢ Rotzooi opruimen:
leuk en spannend

à¢â‚¬¢ Gemeenten blij met
aanpak Beestenbende

à¢â‚¬¢ Buurtbewoners trots
op schoolkinderen

NIJMEGEN - Schoolkinderen vinden het opruimen van zwerfafval in hun buurt cool, als je het tenminste op een leuke manier doet. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zwerfafval hoort niet op de grond thuis, aldus de kinderen: dieren kunnen er ziek van worden. Dus gaan ze op pad: het liefst samen met vriendjes en vriendinnetjes onder de paraplu van BeestenBende, een initiatief waarbij basisschoolkinderen het nog steeds toenemende probleem van zwerfvuil in de woonomgeving actief aanpakken.

Spannend
In samenwerking met gemeenten en scholen gaan kinderen van de BeestenBende regelmatig de straat op om rommel op te ruimen. Het is voor hen extra spannend door de link met BN-ers als Ewout Genemans (van AvaStars), de leider van de club, en met de dierenwereld, via Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Uit het onderzoek, in opdracht van UBACHS/full contact uit Nijmegen, blijkt dat de BeestenBende-formule aan slaat. Kinderen steken graag de handen uit de mouwen als je het maar spannend en leuk brengt. Wijken waar BeestenBende-kinderen aan het werk zijn geweest zijn aanzienlijk schoner dan andere delen van stad of dorp. De kinderen hebben een neus voor zwerfafval gekregen en ruimen rommel uit zichzelf op.

Vrolijk
De deelnemende gemeenten (Cuijk, Doetinchem, Oss, Wijchen, Winterswijk en Zeist) zijn zeer te spreken over de aanpak en de formule van het leefbaarheidsproject. BeestenBende maakt van iets wat niet leuk lijkt zoals zwerfafval, iets cools voor kinderen. Het project werkt aanstekelijk, zo reageren ze de gemeenten. Bovendien, zo blijkt uit het onderzoek, steken kinderen daadwerkelijk veel van het project op, waardoor ze gemotiveerd blijven om op pad te gaan. In hun enthousiasme slepen ze ouders en begeleiders mee om het zwerfvuil aan te pakken.

Record
Gemiddeld gaan BeestenBende kinderen 1 tot 2 keer per maand een uur met hun begeleiders op pad. Een rondje zwerfvuil levert gemiddeld 1 tot 3 zakken afval op. In maart werd tijdens een recordpoging in Oss samen met BeestenBende in een middag 7.840 kilo zwerfvuil opgehaald. SBS Het Beste Idee van Nederland benoemde de BeestenBende zelfs tot beste zwerfafvaloplossing van het jaar.
Buurtbewoners reageren zeer positief: het negatieve beeld dat heerst over kinderen die vaak zomaar rotzooi op de grond gooien, heeft plaats gemaakt voor trots. à¢â‚¬Å“Het is geweldig hoe deze kinderen bezig zijn.à¢â‚¬

BeestenBende stimuleert de kinderen met excursies, ontmoetingen met BN-ers, bioscoopmiddagjes en de jaarlijkse Grote BeestenBende-dag waar alle deelnemende scholen op een centrale plek bij elkaar komen.

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renà© Bergmans via [email protected] of tel. 06-42662557.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular