(Persbericht) Lockpicken is in opkomst en volgens een nieuw onderzoek van TOB-research blijkt 1/2 van de Nederlanders de sport al een keer te hebben beoefend. Desondanks zijn weinig Nederlanders bekend met de term lockpicken.

Lockpicken is een sport waarbij de beoefenaar een slot opent zonder sleutel met behulp van zogenoemde lock pick's. Tijdens het lockpicken probeerd de lockpicker schade aan het slot te voorkomen. Volgens deze definitie heeft ongeveer de helft van de nederlanders onbewust een sport beoefend. Immers, als de sleutel een keer kwijt is en men probeerd het slot te openen is sprake van Lockpicken. Maar ook het actieve deel groeit aanzienlijk. Inmiddels beoefenen 1 op de 50 Nederlanders passief of actief de sport waarbij met lockpicktools probeerd word sloten te openen als hobby.

Webshop-eigenaar en internetondernemer K. Sullivan van o.a. http://www.lockpickshop.nl herkent zich dat beeld. 'Stiekem fascineerd ons allen de kunst om toegang te krijgen tot hetgene dat verborgen is' en voegt daaraan toe 'Lockpicks zijn in tegenstelling tot wat velen denken geen inbraakgereedschap en behoren toe aan een echte sport, aangezien er snellere manieren zijn om op ongewenste wijze toegang te verschaffen ' .

Ook lockpicker Danny S. herkent zich in de snelle opkomst van de sport. 'Ik beoefen het lockpicken al vanaf 1999 en beheer diverse blogs. De laatste 6 maanden merk ik een enorme groei van interesse. Ik word overspoelt aan vragen.' Toenemende mediabelangstelling en sociale media die bepaalde onderwerpen hypen zijn de hoofdoorzaak denkt Danny.

De hypecultuur is al langer groeiende dankzij sociale media, gezien de eerdere hypes die elkaar hebben opgevolgt. Of lockpicken een blijvende rage is of over een korte tijd alle aandacht weer verloren heeft blijft een vraag die de tijd zal beantwoorden.