(Persbericht) 31 Oktober is er in Amsterdam een workshop Moeiteloos kijken zonder bril, lenzen of laseren.

Ik heb zelf bijna dertig jaar een bril en lenzen gedragen en drie jaar geleden workshops gaan volgen om weer beter te leren zien en het was een van de beste beslissingen in mijn leven. Door zonder bril door het leven te gaan en mijn ogen weer te leren kijken bracht een veel mooie en helderder beeld van de wereld om me heen maar het was ook een hele mooie boeiende innerlijke ontdekkingsreis geworden. Het klinkt voor veel mensen als iets ongeloofwaardigs in de oren, maar het kan echt. Je kunt je ogen weer leren te kijken, ze zelf scherp te laten zien. Toen ik er net mee was begonnen had ik al snel het gevoel, ik wil nooit meer terug. En dat gebeurde ook niet, ik ging juist alleen maar verder.
In 1920 had de Amerikaanse oogarts dr. Bates al ontdekt dat alle oogproblemen voortkomen uit spanning in de oogspieren. Om het oog heen zitten zes dikke spieren die uitkomen achter de oogbol om de oogzenuw heen. Als deze spieren chronisch gespannen zijn dan geven ze de spanning door aan de spieren rondom de iris en die vervormen de lens zodat bijziendheid of verziendheid ontstaat. Opticiens en veel oogartsen bekijken oogproblemen alleen vanuit de vervorming van de oogbol. Zij heffen het probleem op door er een bril of lenzen voor te plaatsen of met behulp van laseren de vervorming te veranderen. Hiermee wordt het probleem niet opgelost, sterker nog, nadat iemand start met het dragen van een bril gaan ogen vaak nog meer achteruit.
Toen ik een jaar of tien was droeg ik voor het eerst een bril. Ik startte met -1,25 en toen ik twintig was zat ik rond de -3. Ik was er van overtuigd dat mijn ogen steeds slechter werden. Ik hoor het vaak van volwassenen die op latere leeftijd aan een bril begonnen. Dat ze na een aantal weken het gevoel hadden dat ze zonder bril alleen maar slechter waren gaan zien. Dit komt omdat het dragen van een bril of lenzen je ogen vast zet. Bij min glazen wordt je zicht gemeten op zes meter afstand. Dus door de bril of lenzen zie je perfect scherp op zes meter afstand, maar je kijkt helemaal niet alleen maar zes meter ver. Ogen zijn juist heel bewegelijk, kijken dan weer ver weg, dan weer dichtbij. Ze voelen zich het lekkerst als ze veel bewegen, bij 1 seconde stilstand ontsaat er al spanning. Maar door de bril kijken ze alleen nog maar prettig op zes meter. Daarom zetten veel mensen hun bril af om te lezen. Laat je ogen niet laseren, want laseren pakt niet de oorzaak aan van slecht zien, ze doen precies hetzelfde als een bril of lenzen.
Door mijn oogspieren weer te leren ontspannen ging ik kijken, bewuster, meer in het hier en nu. Mijn blikveld werd groter, maar ik ging ook meer kleur en diepte zien. Ik kan nog steeds in verwondering rond lopen hoe mooi de wereld eruit ziet.
Om goed te kunnen zien is ontspanning de sleutel. Ontspanning van de ogen en van de geest brengen ontspanning in het lichaam. Deze complete ontspanning verbetert niet alleen de visuele, maar ook de fysieke en mentale gezondheid. Hoe bereik je die ontspanning?
Het is belangrijk dat je ogen bewegen. Zet je bril zoveel mogelijk af, draag je bril liever aan een touwtje om je nek dan de hele dag op je neus. Draag zo min mogelijk lenzen. Computergebruik maakt dat je ogen bijna de hele tijd op een hele korte afstand kijken en weinig bewegen. Kijk dus regelmatig naar buiten de verte in. Kijk naar je handen als je typt of sluit je ogen en laat je ogen tijdens het typen diep weg zakken in de oogkassen. Geef je ogen met je ademhaling een warm otnspanningsbadje. Deze oefening kun je regelmatig op de dag doen en voor het slapen gaan.
Wil je meer weten over de oorzaak van slecht zien en wat je er aan kunt doen. Kijk dan op http://www.volzicht.nl en kom 31 oktober naar de workshop toe.