Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse auteur al voor de publicatie van zijn eerste boek de aandacht trekt van Hollywood. Toch overkwam dit Karl Hammer-Kaatee met zijn boek 'Satans lied'. Het boek beschrijft de waargebeurde zoektocht van een CIA-analist die na de Tweede Wereldoorlog moet uitvinden of de kruisvoorwerpen van Jezus, waar de Nazi's bovenmatig in geïnteresseerd waren, nog altijd bestaan. En waar ze dan gebleven zijn.

De publicatie in Nederland en België door uitgeverij Elmar leidde al snel tot verhitte debatten in discussiefora op het internet. Was het verhaal nu wel of niet echt gebeurd? Het Noordhollands Dagblad meende in haar recensie dat 95% van het verhaal te verifiëren was, maar dat sommige kruisverbanden die de auteur legt niet bewezen konden worden. Nog geen maand later bleek echter uit een bekentenis van de voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan, Richard Allen, dat één van die betwijfelde kruisverbanden, de geheime relatie tussen de CIA en het Vaticaan, wel degelijk bestond. Hammer was dus zonder meer goed geïnformeerd en zijn bron betrouwbaar. Talloze lezers waren inmiddels gaan speuren en doken zelfs in het privéleven van de schrijver, wat hem ertoe dwong om zijn telefoonnummer te moeten wijzigen.

In april van 2006, een half jaar voor de Nederlandstalige publicatie, reisde Hammer-Kaatee naar Zuid-Frankrijk voor een fotoreportage die de website van het boek moest begeleiden. Aansluitend bezocht hij daar ook het filmfestival van Cannes en tijdens een gesprek met Hollywoods topadvocaat Mr. Gary Concoff, vroeg deze om een vertaling. Die vertaling werd enthousiast ontvangen in Hollywood en is nu onderwerp van zakelijke besprekingen met producers en agents, onder wie Larry Becsey één van de sturende krachten achter Oscar-winnaar 'Crash'.

bron:Uitgeverij elmar