(Persbericht) CIO's worden door CEO's over het hoofd gezien als het gaat om opvolging

Nieuwsfeiten
Nieuw onderzoeksrapport 'The Future Role of the CIO 2011; Becoming the Boss' van CA Technologies wijst uit dat 77 procent van de CIO's in de Benelux zichzelf als perfecte kandidaat zien voor de CEO-functie.
Waarde van IT wordt in de boardroom nog altijd niet begrepen, waardoor slechts 4 procent van de CEO's wereldwijd is doorgegroeid vanuit een CIO-functie.
Cloud computing is de stimulerende kracht, waarmee de CIO steeds meer in een business-omgeving actief is in plaats van een technologische.

Utrecht, 8 november 2011 - De rol van de CIO schuift op van technologie naar business. Dit komt voornamelijk door de inzet van cloud computing, beweert 63 procent van de CIO's in de Benelux. Ze spenderen hierdoor steeds meer tijd aan bedrijfsstrategie en innovatie, waardoor ze de ideale kandidaat zijn voor de CEO-functie. Dit blijkt uit onderzoek van CA Technologies, getiteld 'The Future Role of the CIO 2011; Becoming the Boss'.

Board snapt waarde IT niet
Ondanks de kennis die ze in hun nieuwe rol opdoen, is wereldwijd momenteel slechts 4 procent van de huidige CEO's eerder CIO geweest. De helft van de ondervraagde CIO's heeft naar eigen zeggen te maken met sterke concurrentie, doordat men in andere functies meer ervaring opdoet met innovatie, bedrijfsstrategie en het vergroten van de bedrijfseffectiviteit. Dat is in de cijfers terug te zien: Maar liefst 29 procent van de CEO's was voorheen CFO, en 23 procent was COO (Chief Operating Officer).

Bovendien wordt de CIO-rol nog vaak gezien als technische functie. Volgens 50 procent van de CIO's is dat de reden waarom slechts weinigen de overstap kunnen maken. Een gebrek aan begrip van IT in de boardroom ligt hieraan ten grondslag. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat hun board de impact van nieuwe technologieën niet goed kan inschatten. Daarnaast stelt 50 procent dat de board de toegevoegde waarde van IT niet ziet, met als gevolg een te laag reactievermogen op veranderingen in de markt, gemiste kansen en een te lange time-to-market.

Cloud zorgt voor ambitie
Opvallend is dat met name de CIO's die cloud computing hebben omarmd vaker ambities richting de rol van CEO hebben. Driekwart van de CIO's die cloud computing gebruiken zien hun functie als opstap naar een andere leidinggevende functie, en 60 procent noemt hierbij expliciet de rol van CEO. Van de CIO's die geen gebruik maken van cloud computing ziet 30 procent zijn functie als springplank, maar geen enkele 'non-cloud' respondent noemt hierbij de rol van CEO.

"We weten al dat cloud computing revolutionaire effecten heeft op de manier waarop we zaken doen, maar ons onderzoek wijst uit dat de technologie ook een nieuw soort 'technology leader' creëert", aldus Marco van Lieverloo, general manager CA Technologies Nederland. "Er ontstaat ruimte voor mensen die begrijpen wat cloud computing kan doen voor een organisatie en inzien dat deze kennis een bepalende factor is voor de toekomstige leiding van een bedrijf."

Over het onderzoek
Onafhankelijk onderzoeksbureau Vanson Bourne heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van CA Technologies. In totaal zijn wereldwijd 685 CIO's ondervraagd, waarvan 30 in de Benelux.

Over CA Technologies
CA Technologies (NASDAQ: CA) is een leverancier van software en oplossingen voor IT-management met expertise binnen alle IT-omgevingen, van mainframe en gedistribueerd tot virtueel en cloud. CA Technologies beheert en beveiligt IT-omgevingen en stelt klanten in staat flexibelere IT-diensten te leveren. De innovatieve producten en diensten van CA Technologies verschaffen IT-organisaties het inzicht en de controlemiddelen die essentieel zijn om bedrijven flexibel te laten opereren. De meeste ondernemingen in de Global Fortune 500 vertrouwen op CA Technologies voor het beheer van hun evoluerende IT-ecosystemen. Meer informatie over CA Technologies vindt u op www.ca.com/

Abonneer op CA Technologies

CA-nieuwsbrieven www.ca.com/us/news/content.aspx?cid=170073
CA-persberichten www.ca.com/us/rss/
CA YouTube Channel www.youtube.com/CAIncVideo
CA podcasts www.ca.com/us/rss/
CA blogs community.ca.com/blogs/Bloggers.aspx
CA Twitter twitter.com/ca_benelux

Contact:
Co-Workx
Erik van de Nadort
[email protected]
+31 (0)6-22 84 19 19