(Persbericht) Dat huisdieren steeds meer echt een deel vormen van het gezin is een trend die al vele jaren gaande is. De verjaardagen van het huisdier worden gevierd, er worden ziektekosten verzekeringen voor het dier afgesloten en ook in tijden van crisis wordt het dier verwend. Waar de kinderen nog wel eens met ietsje minder genoegen moeten nemen, krijgen de huisdieren hun speelgoed aangedragen om het dier maar gelukkiger te maken. Dit gaat lang niet alleen om de hond of kat, maar ook steeds meer knaagdieren worden als volwaardig gezinslid gezien. De nieuwste trend als het gaat om dierhouderij is de totaal nieuwe manier waarmee er met papegaaien wordt opgegaan.

Een stichting als de moderne papegaai organiseert cursussen voor papegaaien liefhebbers, en adviseert eigenaren de papegaai ‘˜ uit te laten‘˜ en de vogel mee te nemen als er bijvoorbeeld op visite wordt gegaan. Sommige dierenspeciaalzaken richten zich op het houden van papegaaien zoals ook de Sliedrechtse dierenspeciaalzaak Hareco dier en vriend. Deze winkel is in januari van eigenaar veranderd en de nieuwe eigenaar kan met recht een papegaaien gek genoemd worden. Hij verteld met groot enthousiasme als hem naar deze bijzonder vogels wordt gevraagd. à¢â‚¬Å“Papegaaien zijn veel te intelligent en sociaal om heel de dag met een bakje voer alleen in een kooi gehouden te worden, ze hebben activiteit nodig en willen dingen ontdekken en uitvindenà¢â‚¬ aldus eigenaar Dirk-Jan van der Steen. In zijn nieuwe winkel bevindt zich een kraamkamer waar de baby papegaaien met de hand gevoerd worden en niet de minste angst lijken te hebben. De iets oudere vogels vliegen zonder aarzeling op je schouder en komen eens kijken of er ergens nog een knoopje aan een jas zit om mee te spelen. Een grote blauw gele ara zit los op een grote boom in het midden van de zaak, roept zijn eigen naam en maakt kus geluidjes naar de winkelende klanten. Vragend naar de verkoop prijs van deze dieren moet er niet raar opgekeken worden als er prijzen van gemiddeld 800 euro voor een papegaai gerekend worden. Van der Steen legt uit dat die prijs mede tot stand komt doordat bij Hareco dier en vriend de papegaaien allemaal aan een bloedtest onderworpen worden, waarbij alleen honderd procent gezonde vogels de winkel binnen komen en naar de klant gaan. ´Wij hebben een ziektevrij vogelbestand en we willen de nieuwe eigenaar het verdriet besparen dat gepaard gaat met de dood van een jonge vogel.‘˜ Dit blijkt geen overbodige luxe want afgaand op diverse forums op het internet blijken heel wat nieuwe eigenaren bij vergelijkbare winkels vogels te hebben gekocht die geen al te lang leven hebben gehad. ´Gelukkig zijn er een aantal papegaaispeciaalzaken die verantwoord met hun vogels omgaan en ook geteste vogels verkopen, maar het overgrote gedeelte ziet in deze vogels alleen maar een bron van inkomsten, zonder oog voor het dier en voor de consument te hebben‘˜.

De discussie over zieke vogels krijgt ook in de politiek steeds meer aandacht, met name door de voor mensen gevaarlijke papegaaienziekte, die veroorzaakt wordt door het Chlamidia virus. Er is een wet in de maak die het verplicht stelt vogels te gaan testen op dit virus, maar wanneer en of die wet er ook daadwerkelijk komt, is maar de vraag. Voor Van der Steen kan die wet er niet vroeg genoeg komen. ´Mensen hebben recht te weten wat ze kopen en leggen niet voor niets een hoop geld neer voor zo‘˜n prachtig dier.‘˜ Of het nu bij wet geregeld wordt of niet, bij Hareco dier en vriend zijn ze hun tijd in ieder geval ver vooruit.