Op woensdag 13 december 2006 worden in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam de Prins Claus Prijzen van 2006 gepresenteerd. De hoofdprijs van Euro 100.000,- wordt uitgereikt aan de Iraanse grafisch ontwerper Reza Abedini.

Reza Abedini (1967, Iran), hoofdlaureaat Prins Claus Prijs
Reza Abedini is grafisch ontwerper. Hij doceert grafisch design en beeldcultuur aan de universiteit van Teheran. Hij benadrukt de relatie tussen beeldtraditie en moderne vormgeving, stimuleert onderzoek naar de lange, rijke geschiedenis van de Perzische kunst en kalligrafie en koestert talent onder de nieuwe generatie. Reza Abedini ontvangt de Prins Claus Hoofdprijs als erkenning voor zijn persoonlijke creativiteit bij het produceren van bijzondere grafische ontwerpen, en voor de persoonlijke manier waarop hij de kennis en verworvenheden van het artistieke erfgoed van Iran toepast en deze weer nieuw en boeiend maakt. De prijs vestigt tevens de aandacht op de diversiteit van zowel de historische als de moderne Iraanse cultuur. De prijs erkent de impact van grafische ontwerpen als invloedrijk internationaal communicatiemiddel en belicht de traditie en de rol van grafisch design in zowel Iran als wereldwijd.

De overige tien 2006 Prins Claus Prijzen van Euro 25.000,-
Laureaten op het gebied van de beeldende kunsten
Lida Abdul (1973, Afghanistan) is een beeldend kunstenares die in verschillende media, waaronder video, film, fotografie, installaties en performances zaken als 'thuis' en identiteit onderzoekt en visualiseert. Ze vecht tegen de zinloze vernietiging van het culturele erfgoed in haar land en belicht de rol van vrouwen in de samenleving. De bijzondere artistieke kwaliteit van haar werk gaat gepaard met sterke politieke en sociale statements. Haar werk is zowel in Afghanistan als in het buitenland bekend. Lida Abdul exposeert regelmatig en doceert in Kabul.

Christine Tohme (1964, Libanon) is cultureel organisator, kunstactiviste en curator. In 1994 richtte ze Ashkal Alwan op, de Libanese vereniging voor beeldende kunsten, een non-profitorganisatie die eigentijdse artistieke toepassingen initieert en ondersteunt. Ze promoot en ontwikkelt kritische reflectie en cultuurtheorie en stimuleert regionale en internationale culturele uitwisseling. Deze prijs is een erkenning van Christine Tohme's inzet en prestaties met betrekking tot het stimuleren van lokale multidisciplinaire kunstproducties en kunstkritiek.

Laureaten op het gebied van literatuur
Erna Brodber (1940, Jamaica) is schrijfster, cultuurhistorica en sociaal activiste die onderzoek verricht naar geschiedschrijving op basis van mondelinge overlevering in Jamaica. Zij is een belangrijk rolmodel in haar samenleving. Ze gebruikt fictie als medium en heeft baanbrekende boeken geschreven op het gebied van individuele en gemeenschappelijke identiteitsvorming, waarbij de rol van taal in ontwikkeling op de voorgrond staat. Erna Brodber ontvangt de prijs voor haar innovatieve gebruik van de creoolse taal, waarmee ze bijdraagt aan de bevordering en versteviging van de positie van lokale vormen van expressie en cultuur. Het is de eerste keer dat een Prins Claus Prijs wordt uitgereikt in Jamaica.

Henry Chakava (1946, Kenia) is een innovatieve, moedige en ondernemende uitgever. Hij geeft werk uit van zowel belangrijke schrijvers als nieuw talent in de Afrikaanse literatuur, hij bevordert het publiceren in lokale talen en produceert lokaal georiënteerde lesboeken. Henry Chakava ontvangt de Prins Claus Prijs voor zijn jarenlange inzet voor de ontwikkeling van het uitgeversbedrijf in Afrika, voor het koesteren en promoten van schrijvers in een moeilijke omgeving en voor het trotseren van de dictatuur in zijn land.

Frankétienne, (1936, Haïti) is dichter, schrijver, dramaturg en leraar. Hij speelt een opmerkelijke rol in de cultuurgeschiedenis van Haïti; hij is de schrijver
van de eerste roman in Haïtiaans creools en heeft meer dan 30 titels op zijn naam staan. Frankétienne ontvangt deze prijs voor zijn jarenlange inzet voor de kunsten in een complexe politieke context, voor zijn poëtische taalgebruik, zijn radicale standpunt met betrekking tot lokale talen en zijn bijdrage aan de regionale literatuur en cultuur. Het is de eerste keer dat een Prins Claus Prijs wordt uitgereikt in Haïti.

Laureaten op het gebied van theater
Madeeha Gauhar, (1956, Pakistan) is actrice, theaterregisseuse en vrouwenrechtenactiviste. In 1983 richtte ze het Ajoka Theatre op. Het theater brengt maatschappijkritisch werk dat op straat en in publieke ruimtes wordt opgevoerd. Haar doel is het bevorderen van een seculiere, menselijke, rechtvaardige en egalitaire samenleving. Ze begeleidt een nieuwe generatie acteurs en organiseert grensoverschrijdende opvoeringen in India, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka. Madeeha Gauhar ontvangt de prijs voor haar artistieke en sociale bijdrage aan maatschappelijk theater in Zuid-Azië.

Laureaten op het gebied van culturele vorming en debat
Michael Mel (1959, Papoea-Nieuw-Guinea) is performancekunstenaar, denker, curator en leraar. Hij doceert expressieve kunsten aan de universiteit van Goroka.  Zijn performances en installaties zijn innovatief en van cultureel belang. Mel speelt een sleutelrol in de culturele ontwikkeling van de gemeenschappen in de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea; hij slaat met zijn werk een brug tussen Papoea-Nieuw-Guinea en de wereld en zorgt zo voor een beter begrip van de complexe culturele ideeën en gewoontes van het eiland. Dit is de eerste keer dat een Prins Claus Prijs wordt uitgereikt in Papoea-Nieuw-Guinea.

Committee for Relevant Art (CORA) (sinds 1991, Nigeria) is een innovatief, non-profit, activistisch platform voor maatschappelijke expressie, betrokkenheid en discussie over culturele kwesties in Nigeria. Met behulp van 'alle wettelijk toegestane middelen' waaronder een kwartaalblad, een magazine, muziekconcerten, boeken- kunst- en filmfestivals, een jaarlijks filmfestival, en de oprichting van bibliotheken, creëert CORA een omgeving waarin eigentijdse cultuur zich kan ontwikkelen. De prijs is een eerbetoon aan CORA's energieke activiteiten en vestigt de aandacht op de bijdrage van toegewijde burgers aan het stimuleren van de kunsten.

Al Kamandjâti Association (sinds 2002, Palestina) is een non-profitorganisatie die muzieklessen verzorgt voor Palestijnse kinderen, met name kinderen uit
vluchtelingenkampen en dorpen op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en Zuid-Libanon. Hierdoor kunnen de kinderen hun culturele erfgoed onderzoeken, zichzelf openstellen voor de buitenwereld en krijgen ze de kans om hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen in plaats van hun energie te verspillen aan geweld. Al Kamandjâti ontvangt de prijs voor het creëren van ruimte voor hoop voor Palestijnse kinderen.

Laureaat op het gebied van cultureel erfgoed
Het Nationale Museum van Mali in Bamako (heropend in 1981 en uitgebreid in 2002/2003, Mali) is een levendige en actieve instelling. Het museum speelt een prominente rol bij de preventie van de roof van en handel in cultureel erfgoed in de regio, geeft voorlichting aan lokale gemeenschappen en zorgt voor het behoud en de interpretatie van lokaal esthetisch erfgoed. De collectie van meer dan 7.000 voorwerpen  is ondergebracht in een gebouw, geïnspireerd op de lokale architectuur. Het museum stimuleert  de productie en presentatie van moderne kunst. Met deze prijs eert het Fonds het werk van het  Museum
van Mali en benadrukt het Fonds de rol van musea in cultuur en ontwikkeling en de noodzaak van  de preventie van de roof van en handel in cultureel erfgoed.

Tienjarig bestaan van het Prins Claus Fonds
In 2006 bestaat het Prins Claus Fonds tien jaar. Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Om het onderzoek naar cultuur en ontwikkeling vorm te geven, heeft het Fonds de afgelopen jaren thema's gekozen. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Prins Claus Prijzen is geen specifiek thema gekozen.

bron:Prins Claus fonds

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular