De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden afd. Nederland maakt zich ernstige zorgen over de Nederlanders in die zijn gedetineerd in Guayaquil. Op maandag 21 november zijn in de mannengevangenis van Guayaquil, Brian VR, Rafaelito C. en Dennis A. (3 van de 30 Nederlandse gevangenen in Ecuador) ernstig mishandeld bij een politie-inval. Kneuzingen aan het hoofd, gekneusde ribben, bewijzen van stokslagen over het hele lichaam zijn voor de gevangenisdirectie echter geen reden om hen degelijke medische verzorging te geven. Allemaal werden zij het slachtoffer van een politierepresaille in paviljoen Renacimiento.

Eerder die middag was een gevangene neergeschoten door speciale politie-eenheden en ontstond er een 3 uur durend vuurgevecht tussen de maffiabendes (die sterk staan in dat paviljoen) en de politie. Daarbij vielen nog 7 doden (5 gevangenen, 1 politie-agent en 1 gevangenisbewaker) en meer dan 40 gewonden (vooral gevangenen). De politie-reactie was brutaal en wordt zelfs aangeklaagd in de Ecuadoriaanse pers. Onder het mom van huiszoeking werden alle gevangen in paviljoen Renacimiento (dit jaar werden daar 5 gevangenen vermoord) zwaar geslagen en Brian VR als enige blanke in het paviljoen werd nog iets harder aangepakt. 50 slagen op de rug, een gekneusd oog na een schop met legerlaarzen en het zitvlak volledig opengereten. Rafaelito C. werd langdurig tegen zijn ribben geschopt en Dennis A. werd geslagen met ijzeren stokken op dijen, ribben en hoofd.

Onhoudbare situatie
Met deze 7 doden staat de teller dit jaar in de mannengevangenis van Guayaquil op 31 (de gevangenen schatten dat er minstens 47 doden gevallen zijn die niet allemaal bekend gemaakt worden). De situatie in de overbevolkte gevangenis (bijna 4000 gevangenen op een capaciteit van 1200) wordt met de dag drastischer en de Nederlandse gevangenen worden daarbij zwaar onder druk gezet. Maar liefst 4 van de 13 mannelijke gevangenen in Guayaquil hebben met hulp van de ambassade een volledig afgeschermd paviljoen kunnen opzoeken. Maffiabendes voeren in de gevangenis een onderlinge oorlog om de drugs en wapens te controleren, de bewakers, politie en directie zetten constant de gevangengen af. En onder het mom van huiszoekingen worden de gevangenen (die vaak geen deel uitmaken
van de gewapende bendes) door de politie afgetroefd. Brian VR werd in 1 maand zwaar afgetroefd door de politie bij 'huiszoekingen' op zoek naar wapens. Het 3 uur durend vuurgevecht van maandag 21 november waarbij granaten, automatische pistolen en mitrailletes gebruikt werden door de gevangenen laat echter doorschemeren dat er niet veel energie wordt gestoken in naleving van de mensenrechten.

De schendingen van de VN-conventie over de rechten van de gevangenen zijn te talrijk om op te noemen: geen communicatie, medische assistentie, rehabilitatie, veiligheid, voedzaam eten. De Nederlandse consul generaal heeft 4 dagen later pijnstillende medicijnen gebracht aan de verwonde gevangenen maar de gevangenen vinden dit een veel te kleine pleister op een zeer grote wond. Zij voelen zich slachtoffer van de oorlog tussen de maffiabendes en de politie. De EORG gaat de zaak van de Nederlandse gevangenen voorleggen aan de Raad van Europa met als doel te komen tot een snelle uitvoering van het uitleveringsverdrag dat sinds 1 november van kracht is. Daarnaast zal EORG Nederland de minister van buitenlandse zaken verzoeken direct in te grijpen in de situatie waarin de Nederlanders zich bevinden.

Uitleveringen moeilijk
Er is eindelijk een uitleveringsverdrag tussen Ecuador en de EU maar dat verdrag kan
voorlopig niet uitgevoerd worden aangezien Ecuador al bijna 1 jaar geen Hoog Gerechtshof heeft dat langs Ecuadoriaanse zijde de toestemming moet geven. Ook hebben slechts 4 van de 31 gevangenen hun straf ontvangen en de anderen moeten hoge bedragen betalen om zelfs maar een vonnis te krijgen: eerste voorwaarde om in aanmerking te komen voor uitlevering. Laatste probleem is de kostprijs van de overplaatsing. Ecuador wil dat de gevangene de overplaatsing betalen maar vele families van gevangenen hebben die financiële middelen niet. De EORG wil dan ook van Nederland veel politieke druk om sneller te vonnissen en van de uitlevering een prioriteit te maken. De situatie in de mannengevangenis van Guayaquil toont echter aan dat uitlevering beter nu dan nooit gebeurt. Al is het maar om een Nederlandse dode daar te vermijden, aldus de coordinator Buitenland van de EORG.

bron:EORG

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular