Een mutatie (verandering) in het gen Ras (rat sarcoma) in de hersenen van muizen leidt ertoe dat deze muizen twee keer zo snel leren dan gewoonlijk. Onderzoekers van de afdeling Neurowetenschappen van het Erasmus MC en collega's in de Verenigde Staten publiceren die conclusie deze week in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift 'The Journal of Neuroscience'.

Dat een enkele genetische verandering leidt tot een verbeterd leervermogen van de hersenen is opvallend. Daarnaast is de verbetering op een opmerkelijke manier bereikt. De betreffende mutatie in het Ras-gen zou normaal gesproken onmiddellijk kanker veroorzaken. Door het gemuteerde gen specifiek in niet-delende hersencellen (neuronen) aan te zetten, ontstaan geen tumoren maar werken de hersenen veel beter.
Deze bevinding was voor de onderzoekers een grote verrassing. De genetisch aanpaste muizen waren bedoeld om model te staan voor de erfelijke aandoening neurofibromatose (NF1). Kinderen met deze ziekte hebben vaak leerproblemen. De verbetering van het leervermogen door het gemuteerde gen, geeft de onderzoekers inzicht in de functie van het gen. De onderzoekers hopen dat dit inzicht in de toekomst is te vertalen naar een therapie voor patiënten met neurofibromatose.

bron:Erasmus Universiteit

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular