à¢â‚¬Å“Schaliegas, aardgas dat gewonnen wordt uit schaliegesteente, op zo‘˜n vierduizend meter diepte is booming business, à¢â‚¬Å“laat Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer weten.   à¢â‚¬Å“De prijs ligt ver beneden de olieprijs.à¢â‚¬

In de Verenigde Staten is de productie van dit gas enorm toegenomen. Inmiddels produceert men zoveel gas dat de Amerikanen nauwelijks meer weten wat ze ermee moeten doen. Heeft deze aardgasvorm de potentie om de energiebron van de toekomst te zijn? Martine Hafkamp van Fintessa schrijft erover in haar column bij Belegger.

Gaswinning uit gesteente vindt al plaatst sinds 1825. Sinds die tijd zijn er betere technologieën en methoden ontwikkeld en kan de winning tegen een lage prijs worden uitgevoerd.

De bodem van het Amerikaanse continent is rijk aan gas. Ook in Europa is het te vinden, vooral in Polen maar ook in Duitland, Nederland en Engeland. De VS wil minder afhankelijk worden van de olielanden en heeft daarom op grote schaal de winning ingezet.

Om mee te gaan met de trend gingen een aantal grote spelers op zoek naar meer van deze voorraden van gas. Shell maakte onlangs bekend samen te werken met het Chinese CNCP, een concullega. Het gerucht gaat dat het Franse Total schaliegas wil winnen onder dezelfde vlag met het Chinese Sinopec. Het ontbreekt China aan kennis en technologie maar ze hebben de grootste reserve schaliegas. De Chinese overheid heeft als plan de productie tot wel tien keer zo groot te laten worden in 2020 om de afhankelijkheid van energiebronnen uit het buitenland te beperken.

Een nadeel van deze ontwikkelingen is dat de druk op de gasprijs. Een aantal bedrijven, waaronder BP en BHP Billiton, ziet zich genoodzaakt af te schrijven op hun gasinvesteringen. De mogelijke productie is te hoog voor de vraag naar het gas. Door de bodemprijzen van het schaliegas worden verdere investeringen een halt toe geroepen.

Invloeden van gaswinning op het milieu zijn nog onduidelijk. Er worden bij gaswinning verschillende chemicaliën gebruikt waaronder benzeen. Dit zwaar chemische afval moet ook opgeruimd worden. Tevens komt er methaangas vrij bij het winnen alsmede vervoeren. Dit zou het grondwater kunnen verontreinigen.

Bij proefboringen vorig jaar in Lancaster ontstonden aardbevingen door de grote druk. Milieuactivisten maakten er een documentaire over, Gasland genaamd, waarin risico‘˜s voor natuur en maatschappij werden weergegeven. Als tegenreactie bracht men Truthland‘˜  en ´FrackNation‘˜ uit waarin de risico‘˜s werden ontkracht. In ieder geval blijven Europese overheden nog sceptisch.

Activisten zijn bang dat de lage gasprijs de ontwikkeling van duurzame  energie oplossingen zal uitstellen. Martine Hafkamp van Fintessa geeft aan dat het kortzichtig is om niet verder te kijken naar de mogelijkheden die schaliegas met zich meebrengt. à¢â‚¬Å“Het heeft immers geruime tijd geduurd voordat olieraffinaderijen efficiënt konden produceren.à¢â‚¬

Het gebruik van zonne- of windenergie is op dit moment nog niet klaar voor grote schaal productie. Een tussentijdse oplossing , zoals schaliegas is nodig en is in ieder geval minder milieubelastend dan olie. Beleggers zien dit ook.

Om te voorkomen dat de bel met gas te snel uiteenspat moet men zorgen voor een betere balans in de markt. Pas wanneer de prijzen voor het schaliegas zullen stijgen, zullen meer brandstofmaatschappijen bereid zijn opnieuw investeringen te doen.

 

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular