Het zijn de bouwstenen van het internet, maar weinig mensen weten werkelijk hoe een server werkt. Dat is niet verwonderlijk, omdat er veel verschillende soorten servers zijn. Deze hebben ook allemaal een eigen functie, waardoor het handig is om ook de verschillende soorten servers kort te belichten. Maar nu allereerst het algemene serverprincipe. Een server is ofwel een stuk hardware ofwel een stuk software dat bepaalde diensten verleent aan cliënten of ontvangers. Het vaakst hebben mensen het over de hardware wanneer er over servers gesproken wordt. Deze hardware kan informatie uitwisselen, waardoor een netwerk aan servers communicatie mogelijk maakt. Het internet is gebouwd op deze servers.

Verschillende combinaties van hardware en software

Servers komen in verschillende varianten, elk met een eigen instelling om een bepaalde taak te volbrengen. Een 'dedicated server' is een hard- en softwarecombinatie dat à©à©n programma draait en dus à©à©n taak uitvoert. Dit is met name geschikt voor datasets, omdat deze veel rekenkracht vergen. Een 'clustered server' is een combinatie van meerdere stuks hardware, die meerdere cliënten tegelijkertijd kunnen bedienen. Dit type is met name geschikt voor drukke websites, omdat het verschillende taken tegelijkertijd kan uitvoeren. Dan zijn er nog servers die meerdere serverprogramma's draaien (zoals UNIX-systemen) om ook meerdere taken tegelijkertijd te kunnen uitvoeren. Tenslotte zijn er computers die zowel server als cliënt zijn.

Veelvoorkomende taken van servers

Servers worden over het algemeen veel gebruikt om (een deel van) het internet mogelijk te maken. Een bestandsserver zorgt voor een volledige overdracht van bestanden naar een cliënt, Een webserver kan dan weer omgaan met verzoeken over het internet en vervolgens documenten als webpagina's versturen naar de ontvanger. Deze servers zorgen er dus voor dat u de pagina's op het internet kunt lezen, of liever gezegd, dat deze pagina's naar uw computer worden gestuurd zodat u ze kunt lezen. Een mailserver verzorgt het e-mailverkeer door ze zowel uit te wisselen met cliënten als het doorsturen van mail naar andere mailservers. Op deze manier wordt het netwerk van mailverkeer dus in stand gehouden. Naast de genoemde soorten zijn er nog meer die elk weer specifieke taken vervullen, zoals bijvoorbeeld het onderhouden van chatverkeer of te zorgen dat er spelletjes via een online verbinding gespeeld kunnen worden.

Iedere computer kan een server worden

Het verhaal over servers klinkt wellicht vrij technisch en onbereikbaar voor de leek, maar het hebben van een server is met enig leeswerk goed te bereiken. Een reden om van een oude computer een server te maken is dat bestanden overal bereikbaar zijn waar er een internetverbinding is, dus u zou met het juiste programma, naam en wachtwoord in Hong Kong de bestanden kunnen laden van de computer in Leeuwarden. Er zijn diverse instructies vindbaar online om uw computer in een server te veranderen. Ook kunt u een server kopen, in plaats van zelf een computer ervoor te programmeren.

Doorbouwen aan het wereldwijde web

Met iedere server die aangesloten wordt op het internet, wordt het internet een beetje groter. Met de juiste instellingen kan de server verkeer doorsturen naar andere servers, waardoor het bijdraagt aan de flexibiliteit en stabiliteit van het netwerk. Tegelijkertijd kan zo meer informatie online worden gezet, of dit nu over de voetbalvereniging of om de kunstprojecten van de buurman gaat. Servers zijn de bouwstenen van het internet en met iedere server wordt het internet verbeterd.