De tentoonstellingsruimte in Museum De Dubbelde Palmboom in Rotterdam staat vanaf 10 december tot 5 maart 2006 in het teken van oud Rotterdam. In de tentoonstelling 'De stad ontwaakt' laten drie generaties uit het fotografengeslacht Van der Hoeven Rotterdam op zijn mooist zien. Hun prachtige zwartwitfoto's beslaan bijna een eeuw Rotterdams stadsleven. Wat was oud Rotterdam mooi!

De drie generaties fotografen hebben elk op hun eigen manier Rotterdam vereeuwigd. Grootvader Jacob van der Hoeven (1872-1967) liep in zijn schaarse vrije tijd met twee zware koffers en een statief langs fotogenieke plekjes in de stad. Kleinzoon Niels van der Hoeven (geboren 1943) werkte veertig jaar voor onder andere Het Vrije Volk en later het Rotterdams Dagblad. Hij maakte als fotojournalist dankbaar gebruik van handzame kleinbeeldcamera's met motordrive. Daar tussenin staat zoon Jan van der Hoeven (1911-1983) die met zijn tweeogig Rolleicord de stad op 6x6-negatieven registreerde.

stille straten
Het resultaat van die inspanningen zijn prachtige zwartwitfoto's van bijna 100 jaar
Rotterdams stadsleven. Een nostalgische reis terug in de tijd die begint bij verstilde
opnames van mannen met hoge hoeden in verlaten straten, dienstmeisjes met schorten voor, een enkele auto die tuffend de zondagsstilte doorbreekt. Via beelden van het Rotterdam in de jaren vijftig met zijn wederopbouw, shagrokende mannen, en de opkomst van jeugdcultuur. En eindigt met beelden die nog maar kort geschiedenis zijn: havenstakingen in de jaren zeventig, de veranderde skyline en het ontstaan van de multiculturele samenleving.

Hoe verschillend de benadering van de stad door drie generaties fotografen ook mag zijn, wat ze gemeen hebben is de liefde voor hun omgeving en de hartstocht waarmee ze die omgeving voor latere generaties hebben vastgelegd. En het oude Rotterdam was mooi, echt mooi.

bron:Historisch Museum Rotterdam