In 1504 schilderde een onbekende Alkmaarse schilder het nu wereldberoemde werk: "De Zeven Werken van Barmhartigheid". Het zevenluik overleefde de beeldenstorm, hoewel het wel gehavend werd. Tot 1918 hing het grote werk in de Laurenskerk, maar in 1918 verhuisde het naar het Rijksmuseum te Amsterdam. Tijdens het Schnitger Orgelfestival dat van 17 tot 25 juni in de Grote Kerk zal worden gehouden komt het in een eigentijds jasje weer terug in de kaasstad.

Negenendertig leerlingen van de voorexamenklassen atheneum van het Trinitas College te Heerhugowaard hebben namelijk moderne versies van deze middeleeuwse panelen vervaardigd. Recentelijk deed de Alkmaarse kunstenares Paulien Bakker hetzelfde met het grote drieluik van Maerten van Heemskerck, waarvan het origineel thans in Zweden hangt.
Het kleden van de naakten, het troosten van gevangenen en het begraven van de doden: van deze en nog andere blijken van barmhartigheid hebben de leerlingen een eigentijdse en zeer persoonlijke vertaling gemaakt in linosneden. De prenten hangen in de koorkapellen van de Laurenskerk en zijn tijdens het Festival vrij te bezichtigen.

bron:Trinitas College

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular