(Persbericht) Energie besparen in bestaand tl-armatuur met inzetarmatuur voor T5-buis.
Het is nu mogelijk om eenvoudig tot 53 procent energie te besparen in het oude tl-armaturen door over te stappen op T5-technologie. Alweer zo'n tien jaar geleden kwam er een alternatief op de markt voor de conventionele T8 tl-buis: de T5 tl-buis. Deze buis gebruikt minder energie, gaat zeker twee keer zo lang mee, geeft rustiger licht (met een hogere frequentie en werkt daarom met andere elektronica). De T5 tl-buis is echter veel dunner heeft andere lengtematen dan de vertrouwde TL-buizen, daarom was het noodzakelijk om hiervoor nieuwe en duurdere armaturen aan te schaffen en dat vormde voor velen een belemmering om op de energiebesparende T5-technologie over te stappen. In de praktijk werden deze armaturen alleen in nieuwbouw toegepast.

Er kwamen wel duurzame oplossingen waarvoor oude armaturen werden opgehaald, omgebouwd met nieuw voorschakelapparaat en tussenringen weer teruggeplaatst.

Er zijn later losse inzetstukken op de markt gekomen die al dan niet zijn voorzien van de nodige elektronica. Als er geen elektronica is ingebouwd, dan moet het binnenwerk van het oude armatuur worden vervangen. Het is lastig om alle de losse onderdelen weer in elkaar te krijgen. De T5 tl-buis komt wel op de goede locatie terecht in een armatuur met reflector, zodat er een optimale lichtopbrengst is.

Inzetarmaturen
Kies je voor een inzetarmatuur, zoals de Bespaaradapter of de Spaarbuis, dan hoeft het oude armatuur niet te worden omgebouwd. In alle gevallen worden de oude componenten in het armatuur overbodig, want die worden vervangen door de componenten van het inzetarmatuur. Alleen de starter moet eruit gehaald worden bij een conventioneel armatuur. Beter is het om ook het de ballast of het vsa los te koppelen en ontstoringscondensator, omdat die onnodig stroom verbruiken. Bij een armatuur zonder starter is het nodig het electronisch voorschakelapparaat in het armatuur te vervangen.

TL Bespaaradapter
Een inzetarmatuur voor een T5-buislamp, zoals de TL Bespaaradapter, is voorzien van de nodige elektronica die past in de lampvoetjes van het oude armatuur. Het probleem van de Bespaaradapter is dat het geheel meer plaats inneemt dan de oude buis en daardoor niet overal in de oude bakken past en het inzetarmatuur dekt een deel van een aanwezige reflector af, waardoor de lichtopbrengst vermindert in bakken met reflector. Zelfs een ingebouwde reflector die wel wat meer lichtopbrengst geeft, kan dit niet voorkomen. De T5-lamp kan eenvoudig worden vervangen. De adapter wordt voor de grootste lengte aangeboden voor rond de 21 euro exclusief lamp.

Spaarbuis
De esthetisch fraaiere Spaarbuis is ook een inzetarmatuur, maar dan van helder glas of hardplastic inclusief elektronica en een T5 tl-buis. Doordat de maat hetzelfde is als de oude tl-buis, past hij in 99 procent van de gevallen in het oude armatuur. De T5 tl-buis komt in lichtbakken met reflector op de goede locatie terecht, zodat er geen lichtverlies is.
De Spaarbuis wordt geprofileerd als een buislamp, maar bestaat in werkelijkheid uit meerdere componenten die uit elkaar gehaald kunnen worden, waardoor onderdelen of de tl-buis vervangbaar zijn. Wat de fabrikant betreft is dat niet de bedoeling, want na de levensduur van de T5-tl-buis ontstaat meer kans op storing in de elektronica, dus kan die ook beter worden vervangen, dit voorkomt onnodige servicehandelingen.
In het glazen of hardplastic omhulsel heerst een stabiele bedrijfstemperatuur die de levensduur van de T5 tl-buis ten goede komt, maar die er ook voor zorgt dat die onder koude omstandigheden (denk aan parkeergarages, koelhuizen) goed functioneert en er in gekoelde ruimtes (kantoren of serverrooms met airco) minder warmteontwikkeling ontstaat, hetgeen scheelt in de energiekosten op de koeling. De Spaarbuis is ondermeer verkrijgbaar met voorgemonteerde Osram T5-buislampen in alle gangbare kleuren. De Spaarbuis wordt verkocht inclusief de T5-buis. Het type met de hardplastic koker is voor de foodsector. Ze zijn ook verkrijgbaar met ingebouwde reflector voor meer gericht licht.